Polędwiczkę wieprzową podaję w wyrazistym sosie. Prosto, szybko, smacznie

Dodano:
Polędwiczka w sosie musztardowym Źródło: Shutterstock / DronG
Co przygotować na obiad? Proponuję polędwiczkę wieprzową w prostym, wyrazistym sosie. To danie podacie w weekend, a nawet w Święta. Mało przy nim pracy, a zachwyca soczystością, dellikatnością i smakiem.

Polędwiczka wieprzowa to jedno z tych mięs, które można szybko zamienić w danie obiadowe. To dlatego, że to delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co więcej, zbyt długie pieczenie czy smażenie, może mu zaszkodzić. Wtedy mięso stanie się twarde i suche. Dziś proponuję przygotować polędwiczkę w sosie musztardowym, który robi się raz-dwa.

Jak przygotować polędwiczkę do pieczenia?

Polędwiczkę, którą podaję z sosem musztardowym, wcześniej piekę. A jak przygotować ją do pieczenia? Nie ma tu zbyt dużo pracy. Mięso warto oczyścić z białych błon, jeśli takie ma. Potem zaś trzeba je przyprawić lub zamarynować. Marynowanie nie musi być zbyt długie, wystarczą 2-3 godziny, by mięso przeszło aromatem przypraw.

A jakie przyprawy pasują do polędwiczki? Ja zawsze stawiam na czosnek, który zestawiam z innymi przyprawami. Czasem jest to tymianek, czasem musztarda i miód, a innym razem mieszanka papryki słodkiej, ostrej i wędzonej. Zawsze sięgam po olej lub oliwę z oliwek, a także pieprz i sól. Po odsączeniu z marynaty mięso należy zrumienić na patelni, a dopiero potem wstawić do piekarnika.

Jak zrobić polędwiczkę w sosie musztardowym?

Choć finalnie upieczoną polędwiczkę wieprzową podaję z sosem musztardowym, to mięso i sos przygotowuję oddzielnie. Polędwiczkę po obsmażeniu umieszczam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i wstawiam do gorącego piekarnika. W czasie, gdy się piecze, szykuję sos musztardowy. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę, dodaję bulion lub wino, mieszam i chwilę gotuję. Teraz wlewam śmietankę, dokładam musztardę i miód i gotuję całość ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przepis: Polędwiczka w sosie musztardowym

Polędwiczka wieprzowa w wyrazistym, prostym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500–600 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1–2 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła

Na sos:

  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki bulionu lub wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1–2 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaOczyść polędwiczkę z błonek. Natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Smażenie i pieczeniePo tym czasie rozgrzej patelnię z olejem i masłem. Zrumień na niej polędwiczkę, przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Przykryj i wstaw na ok. 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.
  3. Przygotowanie sosuW tym czasie przygotuj sos musztardowy: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj bulion lub wino, wymieszaj i gotuj minutę. Dodaj śmietankę, musztardę i miód. Sos gotuj na małym ogniu kilka minut, az zgęstnieje. Dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. SerwowanieGdy polędwiczka odpocznie, krój ją z ukosa w plastry o grubości ok. 1 cm i podawaj z sosem pieczarkowym.

Jak podać polędwiczkę w sosie musztardowym?

Po upieczeniu polędwiczkę należy wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut, by soki równomiernie się rozeszły. Po tym czasie mięso należy pokroić w grubsze plastry i podać z sosem musztardowym. Dobrym dodatkiem do tego dania będą pieczone ziemniaki lub bataty, ewentualnie purée ziemniaczane, kasza kuskus lub pęczak. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, doskonale pasuje tu zielona sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...